HTML

Árfolyamrögzítés, árfolyamgát ingyenes tanácsadás

Árfolyamrögzítés, árfolyamgát, ingyenes tanácsadás

Friss topikok

Árfolyamrögzítés, árfolyamgát

2012.03.19. 20:07 KisIstvánadótanácsadó

A parlament hétfőn elfogadta a rögzített árfolyamról szóló törvényt, amely több százezer adósnak segíthet.

Kik élhetnek a lehetőséggel?

Azok a svájci frankban, euróban vagy jenben eladósodott hitelesek, akik legfeljebb 20 millió forint kölcsönt vettek fel. Továbbá nincs 90 napnál régebbi tartozásuk, és nem állnak fizetéskönnyítő program alatt. A legalább 90 napja csúszó adósoknak a bank forintra válthatja a hitelét, elengedi a tartozás 25 százalékát, és kisebb törlesztő-részletet állapíthat meg. Ezzel akkor élhetnek a bankok, ha úgy ítélik, hogy így az ügyfél újra képes lesz fizetni.

Mennyit nyerhet?

A svájcifrank-hitelt a kedvezményezettek a mostani 240 forintos árfolyam helyett 180 forinton törleszthetik majd. Az euróhitelesek 290 forint helyett 250-en, a jenhitelesek 2,7 helyett 2,5 forinton fizethetnek.
Ezzel 10–25 százalékkal, futamidőtől és hitelösszegtől függően havi 20–70 ezer forinttal csökkenhet a részlet.
Mi lesz a fennmaradó pénzzel?
A különbözet egy külön számlára kerül, amely körülbelül a jegybanki alapkamat (most 7 százalék) mértékével növekszik. Az árfolyamgát lejártával a felgyűlt tartozást is el kell kezdeni törleszteni.

Mikortól kérhető az árfolyamgát?

A segítséget kérvényben várhatóan áprilistól év végéig lehet igényelni a bankoknál. Korábbi elképzelés szerint április-májusban a közalkalmazottak kérhették volna a rögzített árfolyamot, nyáron a jelzáloghitelesek, ősztől pedig a szabad felhasználású hitelt törlesztők is, de ez a sorrend a törvényben már nem szerepel.

Meddig marad a könnyített részlet?

Az árfolyamgátat 3 és 5 évre lehet kérni, de legfeljebb 2017. június 30-ig tart. Az ötéves szerződést három év után felmondhatja az ügyfél, ha anyagi helyzete rendeződött, és tudja vállalni a magasabb törlesztést.
 

Árfolyamrögzítés, árfolyamgát ingyenes tanácsadás: www.kisado.hu/arfolyamrogzites.html
 

Ingyenes pénzügyi tanácsadás: www.kisado.hu/penzugyitervezes.html
Árfolyamrögzítés: www.kisado.hu/arfolyamrögzítés.html

Sikeres cégek tízparancsolata: www.kisado.hu

komment

Címkék: árfolyamrögzítés árfolyamgát

süti beállítások módosítása